Genelge ve Sektör Duyuruları
Haber Arşivi
ustok Ocak Kasko Değer Listesi
Birligimiz üyesi sigorta sirketlerinin sigortaladiklari motorlu kara tasitlarinin kasko degerlerini belirlemelerinde yardimci olmak üzere, piyasa fiyatlari gözönüne alinarak saptanan ve sektör içi bir hizmet geregi Birlik üyelerine duyurulan bu fiyatlarin yapilacak islemlerde esas alinmasindan, TSB hiç bir sekilde sorumluluk kabul etmez.

Listedeki binek, arazi taşıtı, hafif ticari araçların değerleri DOD - Doğuş Otomotiv Servis Ticaret AŞ’nin katkılarıyla oluşturulmaktadır. Kamyon, çekici, otobüs, minibüs, motosiklet, zirai traktör gibi araçların değerleri ise TSB tarafından hazırlanmaktadır.

DOD – Doğuş Otomotiv Servis Ticaret AŞ’den gelen değerlerin kontrolünde ve listenin Birlik tarafından hazırlanan bölümü için ikinci el araç ilan siteleri, ithalatçı, imalatçı firmalar ve bunların web siteleri, galeriler, konu ile ilgili süreli yayınlar, gazetelerin ikinci el ilanları ve bunların web siteleri, alıcı veya satıcı tarafından ibraz edilen fatura ve benzeri belgeler gibi kaynaklardan yararlanılmaktadır.

Sektör Duyuruları > TSB 2018 Üçüncü Çeyrek Sektör Sonuçlarına İlişkin Basın Açıklaması
28.12.2018

Sonuçlarına İlişkin Basın Açıklaması:

Sigorta Şirketleri 9 ayda
25,9 milyar TL tazminat üstlendi

Türkiye Sigorta Birliğinin üye şirketlerden derlediği verilere göre 2018 yılının Üçüncü Çeyrek itibarıyla teknik ve mali sonuçları belli olmuştur

Buna göre, 2018 Üçüncü Çeyrek sonunda sektörümüz, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %26,5 artışla 25,9 milyar TL’yi bulan üstlendiği tazminat ile ekonomiye ve vatandaşlarımıza güvence sağlamaya devam etmiştir.

Sektörün prim üretimi geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında, hayat dışı branşlarda %19,8, hayat sigortaları branşında ise %8,5’lik, ortalamada da %18,1’lik bir büyüme kaydetmiştir. Bu sonuçlarla hayat dışı sigortalar prim üretimi 34,1 milyar TL, hayat sigortaları prim üretimi 5,4 milyar TL olurken; sektörümüzün toplam prim üretimi 39,5 milyar TL’ye ulaşmıştır. Hayat branşında önceki dönemlerdeki yüksek büyüme oranlarında etkili olan kredi hacminin stabil hale gelmesi hayat branşındaki büyümeyi sınırlı tutmuştur.

Katılım sigortacılığında faaliyet gösteren yedi şirketin toplam prim üretimindeki payı % 3,8’e ulaşmış olup, toplam prim üretimi 1,5 milyar TL olarak gerçekleşmiştir.

Sigorta, reasürans ve emeklilik şirketlerimizin aktif büyüklüğü geçen yılın aynı dönemine göre %21,7 artışla175 milyar TL,  toplam öz sermaye büyüklüğü ise 22,5 milyar TL olarak gerçekleşmiştir.

Bireysel Emeklilik Sisteminde katılımcı sayısı 14 Aralık 2018 tarihi itibarıyla 6,9 milyona, fon büyüklüğü de devlet katkısı dâhil 86,7 milyar TL’ye ulaşmıştır. 2017 yılında başlatılan otomatik katılım uygulamasıyla 21 Kasım 2018 tarihi itibarıyla sisteme giren 14,1 milyon çalışanın 5 milyonunun sözleşmelerinin devam ettiği görülmekte olup, ayrılma oranı  % 66  olarak gerçekleşmiştir.  Sözleşmeleri devam eden katılımcıların otomatik katılım fon tutarı ise 3,8 milyar TL seviyesine ulaşmıştır.

Kamuoyuna duyurulur.