Doğrudan Tazmin Sistemi
Destekten Yoksun Kalma Tazminatı
Yedek Parça ve Servis Sertifikasyonu Modellemesi
Suiistimal Yönetim Modeli
Doğrudan Tazmin Sistemi ile iki aracın karıştığı maddi hasarlı trafik kazalarında sigortalıların kazada kusurlu olan tarafın sigorta şirketi yerine hasarı kendi sigorta poliçesini tanzim ettirdiği sigorta şirketinden tazmin etmesine yönelik model üzerinde çalışılmaktadır. Konuya ilişkin olarak iki danışmanlık firmasından (Accenture ve Towers Watson) hizmet alınmış olup dünyadaki çeşitli uygulama örnekleri ve modelin gelişim süreci ayrıntılı olarak irdelenmiştir. Doğrudan tazmin sistemi ile hizmet kalitesinin yükseltilmesi ve sigorta sektörünün itibarının iyileştirilmesi hedeflenmektedir. Artan sigortalı memnuniyeti ve sigorta şirketlerinin maliyet kontrolü ile orta vadede bu projenin zarar eden trafik branşındaki sonuçların iyileşmesine katkı sağlaması beklenmektedir.
Destekten Yoksun Kalma Tazminatı Sigortalılara ödenen destekten yoksun kalma tazminatı hesaplanmasında sigorta şirketlerinin ve mahkemelerin kullanmakta olduğu hesap yöntemi arasındaki farklılığın giderilmesi hedeflenmektedir. Konuya ilişkin olarak bir danışmanlık firmasından (Towers Watson) hizmet alınmış olup dünyadaki çeşitli uygulama örnekleri ve modelin gelişim süreci ayrıntılı olarak irdelenmiştir. Sürdürülen proje ile destekten yoksun kalma tazminatı hesaplamasında kullanılan mortalite tablosu, teknik faiz oranı gibi ödenecek tazminat tutarına etki eden faktörlerde en uygun varsayımların belirlenmesi suretiyle sektörel standardın oluşturulması amaçlanmaktadır.
Yedek Parça ve Servis Sertifikasyonu Modellemesi Bu proje ile trafik sigortası kapsamındaki hasarı sonucu aracı onarılan sigortalıların tamirhane ve kullanılan eşdeğer parçadan kaynaklı şikayetlerinin önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Konuya ilişkin olarak danışmanlık firması Accenture’dan hizmet alınmış olup dünyadaki çeşitli uygulama örnekleri ve modelin gelişim süreci ayrıntılı olarak irdelenmiştir. Tamirhane ve eşdeğer parça standartlarının belirlenerek sigorta kapsamındaki hasarlardaki sertifikalı tamirhane ve eşdeğer parça kullanımı ile maliyet kontrolü, hizmet kalitesinde artış sağlanması ile sigorta sektörüne duyulan güvenin artması beklenmektedir.
Suiistimal Yönetim Modeli Sigorta suiistimallerinin tespiti ile caydırıcılığın sağlanması sonucu sigorta şirketlerinin teknik kar / zarar sonuçlarının iyileşmesi ve sigorta primlerinin düşmesi ile daha geniş kesimlerin sigorta ile tanışması hedeflenmektedir. Konuya ilişkin olarak danışmanlık firması Accenture’dan hizmet alınmış olup dünyadaki çeşitli uygulama örnekleri ve modelin gelişim süreci ayrıntılı olarak irdelenmiş, İngiltere’deki sigorta suiistimalleri tespit bürosu ziyaret edilerek gerçekleştirilen çalışmalar yerinde incelenmiştir. Kurulacak bilgi işlem alt yapısı ile poliçe tanzimi ve hasar ihbarı esnasında sigorta şirketlerinin suiistimal ihtimaline ilişkin uyarılması ve organize suç örgütleri tarafından gerçekleştirilen suiistimallerin tespit edilmesi beklenmedir.